Acupunctuur is een Chinese geneeswijze en ziet de mens als één geheel; lichaam en geest.

Steeds meer mensen vinden baat bij acupunctuur. Ze voelen zich beter en hun lichaam kan meer aan. Ook kan acupunctuur helpen bij het bestrijden van ziektes en pijn.

De werking berust op het volgende: in ons lichaam bevinden zich onzichtbare banen waarlangs de energieën lopen. Die onzichtbare banen noemen we meridianen en horen elk bij een orgaan. Alle banen bij elkaar vormen een meridiaannetwerk (Jing Luo), waarop de acupunctuurpunten liggen. Elk van die punten staat in contact met een orgaan of met een bepaalde functie. Onderbrekingen in het stromen van de energie (Qi), bvb als deze stagneert, wordt geblokkeerd of ergens anders naartoe stroomt, worden geacht te worden veroorzaakt door emotionele of fysieke problemen. Ben je niet 'gezond', dan kan de acupuncturist met behulp van naalden bepaalde energieën afremmen of juist stimuleren.

Bij de behandeling wordt niet alleen het symptoom maar ook de wortel van het probleem aangepakt. Er wordt gewerkt met naalden, cupping, moxa, kruiden, electro en voedingsadvies.

Naalden: Op precieze punten op het lichaam worden fijne naalden ingebracht met de bedoeling om de verstoorde energiestroom te verbeteren. Er kan eventueel een manipulatie (bewegen van de naald) gebeuren.

Cupping: Deze techniek creëert een vacuüm met behulp van glazen of plastic bollen. Het vermindert pijn en zwellingen, maakt verkleeft littekenweefsel los en gaat blokkades en spierknopen tegen.

Moxa: Hier gaan we het kruid Artemesia Vulgaris gebruiken om warmte naar een acupunctuurpunt of zone te leiden. 

Kruiden: Het gebruik van kruiden versnelt het genezingsproces en is vaak nuttig bij zogenaamde "energetische tekorten".

Electro: Hierbij gaan we elektrische stromen op de naalden zetten. Men maakt gebruik van verschillende stroomvormen. De in het lichaam ingebrachte naalden worden door middel van geleidingskabels aan een stimulatietoestel verbonden waarbij de stroomimpulsen de werking van de naald versterken. Het is een goede techniek voor pijnbestrijding.

Voeding: Een uitgebalanceerd voedingspatroon  is belangrijk voor een goede gezondheid. Zo kan je bepaalde organen ondersteunen of ontlasten en kan je actief meehelpen aan je genezingsproces.

 Voor wat kan acupunctuur helpen (volgens Wereld Gezondheidsorganisatie):

-Orthopedische en reumatische klachten, spier-, gewrichts- en zenuwziekten.

-Whiplash

-Ademhalingsproblemen, astma

-Alle pijnklachten

-Infectieziekten

-Maagklachten, constipatie, diarree

-Hoofdpijn, migraine, duizeligheid

-Chronisch vermoeidheidssyndroom

-Algemene zwakte

-Stress, psychische problemen

-Hoge bloeddruk of lage bloeddruk

-Gynaecologische klachten

-Zwaarlijvigheid

-Verslavingen

-Slaapstoornissen

-Verhogen van de immuniteit, allergieën

Dit is slechts een beperkte lijst van veel voorkomende klachten waarbij acupunctuur ondersteunend gebruikt kan worden.

Tarief : 45 euro  (sommige mutualiteiten voorzien een terugbetaling)

               Op afspraak